HFDlogo3red

Događanja i obavijesti

Posljednji pozdrav profesoru Josipu Siliću

Hrvatsko filološko društvo izražava sućut povodom odlaska professora emeritusa Josipa Silića (Milaši kod Jelenja, 4. siječnja 1934.), jednoga od najcjenjenijih hrvatskih jezikoslovaca. Do svoga umirovljenja 2004. godine bio je redoviti profesor na Katedri za hrvatski standardni jezik pri Odsjeku za kroatistiku Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, a 2005. izabran je u počasno zvanje professor emeritus Sveučilišta u Zagrebu.

Hrvatsko jezikoslovlje zadužio je svojim znanstvenim radom na području sintakse (knjiga Od rečenice do teksta), fonologije, morfonologije i morfologije (Gramatika hrvatskoga jezika, u suautorstvu s Ivom Pranjkovićem), pravopisa (više izdanja u suautorstvu s Vladimirom Anićem), teorije standardnoga jezika i stilistike (knjiga Funkcionalni stilovi hrvatskoga jezika). Uz brojne znanstvene knjige i radove, široj stručnoj i kulturnoj javnosti bio je poznat kao autor pravopisa te niza školskih udžbenika i priručnika, a njegov trajan doprinos vidljiv je i u izradi prvoga hrvatskoga spelling-checkera (Hrvatski računalni pravopis, u suradnji s Brankom Ranilovićem i Slavenom Batnožićem).

Uz brojne druge nagrade i počasti profesor Josip Silić bio je laureat Petoga hrvatskoga slavističkoga kongresa u Rijeci, gdje mu je dodijeljena Nagrada Stjepana Ivšića za doprinos na području jezikoslovlja.

Copyright © 2010 Hrvatsko filološko društvo. Sva prava pridržana. Pravne napomene i privatnost 

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.