HFDlogo3red

Događanja i obavijesti

Posljednji pozdrav akademiku Anti Stamaću

I Hrvatsko filološko društvo pridružuje se izrazima sućuti koje su povodom odlaska akademika Ante Stamaća ovih dana uputile brojne akademske, književne i filološke institucije u Hrvatskoj.

Akademik Stamać bio je jedan od vodećih hrvatskih književnih teoretičara, osobito zainteresiran za teoriju metafore i pitanja poetskoga jezika. Primjenjujući u svome znanstvenome radu strukturalističku metodologiju, uz približavanje fenomenologiji i egzistencijalizmu, ostavio je bogat i raznovrstan opus, u kojem se ističu monografije Ujević (1971.), Slikovno i pojmovno pjesništvo (1977.), Teorija metafore (1978.), Kritika ili teorija? (1983.), Ranjivi opis sustava (1996.) i Tema Kaštelan (2002.). Trajan doprinos hrvatskoj znanosti o književnosti predstavlja i uređivanje triju izdanja Uvoda u književnost (1983., 1986., 1998.), zajedno s jednim od svojih učitelja, profesorom Zdenkom Škrebom.

Uz dugogodišnji predavački rad na Filozofskome fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, Ante Stamać istaknuo se i kao plodan pjesnik, pojavivši se kao pripadnik naraštaja razlogovaca, ali i kao priređivač glasovitih pjesničkih antologija U ovom strašnom času (1992.), Pjesnici druge moderne (1996.) i Antologije hrvatskoga pjesništva (2007.).

Hrvatskoj je kulturi akademik Stamać doprinio i svojim golemim prevoditeljskim opusom književnih djela s engleskoga i njemačkoga jezika (B. Brechta, J. Joycea, F. Schillera, G. Benna, G. Grassa, R. M. Rilkea i J. W. Goethea). Prevodio je i važne književnoteorijske i lingvističke studije, kao što su Struktura moderne lirike H. Friedricha, Homo ludens J. Huizinge, Prolegomena teoriji jezika L. T. Hjemsleva, Temeljni pojmovi poetike E. Staigera, Temelji jezika R. Jakobsona i M. Hallea te Priručnik semiotike W. Nötha.

Uz brojne druge, obnašao je i dužnost predsjednika Društva hrvatskih književnika (1995. – 1999.), potpredsjednika Matice hrvatske (2010. – 2014.) i tajnika Razreda za književnost Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, koje je redovitim članom postao 2002. godine.
Hrvatsko je filološko društvo akademik Stamać zadužio brojnim djelatnostima. Bio je njegovim predsjednikom u dvama navratima (1981. – 1984. i 1991. – 1992.), glavnim i odgovornim urednikom časopisa Croatica (1989. – 2001.) te članom uredništva Umjetnosti riječi (1983. – 2004.). Priredio je Spomenicu Hrvatskoga filološkoga društva 1950–1980. (1980.), koja ostaje trajnim svjedočanstvom o početcima našega društva i njegovoj ulozi u razvoju hrvatske filološke misli u drugoj polovici dvadesetoga stoljeća.

Obitelji pokojnoga akademika Stamaća, osobito njegovoj supruzi i djeci, upućujemo iskrenu i duboku sućut zbog njihova velikoga gubitka.

Copyright © 2010 Hrvatsko filološko društvo. Sva prava pridržana. Pravne napomene i privatnost 

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.