Poziv na sudjelovanje – Azija u kontekstu: Azija i jezici

Prvi poziv za sudjelovanje na međunarodnom znanstveno-stručnom skupu Odsjeka za azijske studije Filozofskog fakulteta u Zagrebu te Odjela za orijentalistiku Hrvatskog filološkog društva

 

Azija u kontekstu: Azija i jezici

18. 10. 2024.

Knjižnica Filozofskog fakulteta u Zagrebu, konferencijska dvorana (2. kat)

 

Organizatori:

Odsjek za azijske studije Filozofskoga fakulteta u Zagrebu i Odjel za orijentalistiku Hrvatskog filološkog društva

 

Poštovani kolege i kolegice,

u čast 80-og rođendana umirovljene profesorice s Katedre za indologiju, prof. dr. sc. Zdravke Matišić, te povodom pokretanja sinologije i japanologije kao sveučilišnih studija, Odsjek za azijske studije te Odjel za orijentalistiku Hrvatskog filološkog društva pozivaju vas da se 18. 10. 2024. pridružite međunarodnom znanstveno-stručnom skupu kao slušatelji i/ili kao izlagači. Temeljna tema skupa su jezici u Aziji. Poziv upućujemo svima koji se bave Azijom (indologija, sinologija, japanologija, iranistika, turkologija, arabistika, hebrejistika i druge orijentalističke discipline) i jezicima/jezikom u Aziji i koji bi ovome skupu mogli doprinijeti svojim radom u obliku znanstvenog ili stručnog rada.

 

Uvodno plenarno predavanje održat će akademik Mislav Ježić.

 

Okviri unutar kojih se može promišljati o temi jezika u Aziji:

Cilj je međunarodnog znanstveno-stručnog skupa promišljanje jezika u azijskom/azijskim kontekstima kao i azijskih jezika u neazijskim kontekstima. Jezik je alat svakodnevne komunikacije, kao i alat ljudske djelatnosti (filozofija, književnost, znanost, itd.).  Željeli bismo potaknuti istraživače da promisle i istraže temu jezika u Aziji iz različitih perspektiva, kao lingvisti, filolozi, prevoditelji, itd. Neke od mogućih tema, ali ne jedine, su:

  1. Važnost poučavanja i proučavanja azijskih jezika u neazijskim kontekstima. Kakvi se azijski jezici poučavaju i zašto? Važnost i smisao različitih formata azijskih studija u suvremenom svijetu i kroz povijest.
  2. Jezik/jezici azijskih književnosti – jezična obilježja književnih tekstova jučer, danas, sutra. Utjecaji neazijskih književnosti na književnosti pisane na azijskim jezicima? Koja su najčitanija azijska književna djela danas u odnosu na jučer? Klasici azijskih književnosti u suvremenom kontekstu?
  3. Poučavanje neazijskih jezika u azijskom kontekstu? Što znači poučavati strani jezik govornike azijskih jezika?
  4. Filozofske rasprave o jeziku u azijskom kontekstu. Koja su ključna filozofsko-jezična previranja kroz povijest i/ili danas u Aziji?
  5. Globalne promjene na tržištu rada, kao i globalne političke promjene, dovode do novih odnosa moći između različitih jezika. Što takve promjene donose za azijske jezike i njihove govornike? Jesu li rezultati (posljedice) iste za sve jezike? Odnosi moći između različitih azijskih jezika u različitim jezičnim zajednicama?

 

 

 

Slanje sažetaka:

Zainteresirane sudionike molimo da pošalju svoj prijedlog sažetka za izlaganje (20-minutna prezentacija + 10 minuta rasprave) elektroničkom poštom na adresu: asiaincontext@gmail.com. Sažetak treba poslati na engleskom jeziku. Preporučena duljina sažetka je do 500 riječi, uključivo s izborom bibliografskih jedinica te 5 ključnih riječi.

 

Sudjelovanje:

Svi će pristigli sažetci biti anonimno recenzirani. Najkasnije do 1. 7. 2024. autori će biti obaviješteni o prihvaćanju sažetaka. Autori/ce mogu sudjelovati uživo na skupu u Zagrebu, a ako neće moći drugačije može se razmotriti i mogućnost mrežnoga izlaganja.

 

Objavljivanje radova:

Svi prihvaćeni radovi bit će objavljeni u Zborniku koji će izdati Hrvatsko filološko društvo u ediciji Bibliothece orientalice Odjela za orijentalistiku. U zborniku će biti objavljen i izbor radova dr. sc. Zdravke Matišić.

 

Važni datumi:

Slanje sažetaka za rad: 1. 6. 2024.

Obavijest o prihvaćanju sažetaka radova: 1. 7. 2024.

Slanje gotovih članaka: 1. 10. 2024.

Znanstveno-stručni skup: 18. 10. 2024.

 

Organizacijski odbor:

izv. prof. Ivana Buljan, dr. sc. Marijana Janjić, prof. dr. Goran Kardaš

 

Programski odbor:

doc. dr. Azra Abadžić Navaey, izv. prof. Ivan Andrijanić, doc. dr. Ivica Bakota (Capital Normal University), dr. sc. Tania Becker (Technische Universität Berlin), izv. prof. Ivana Buljan, dr. sc. Marijana Janjić, Kamila Junik (Jagiellonian University of Krakow), prof. dr. Goran Kardaš, izv. prof. Barbara Kerovec, doc. dr. Iva Lakić Parać, dr. sc. Sara Librenjak (York St John University), Mateja Petrovčič (University of Ljubljana), Péter Sági (Eötvös Loránd University), prof. dr. sc. Irena Srdanović (Sveučilište Jurja Dobrile u Puli), Xu Baofeng (Beijing Language and Culture University), Zhao Hongmei (Shandong University of Technology)

 

 

Skup se organizira u suradnji s Konfucijevim institutom pri Sveučilištu u Zagrebu.