Zagrebački lingvistički krug

Zagrebački lingvistički krug / Poziv na izlaganje – dr. sc. Bojana Ristić

13.06.2023. – U utorak, 13. lipnja 2023., u prostorijama Društva sveučilišnih nastavnika, Frankopanska 5a (drugi kat), u 19:15 sati dr. sc. Bojana Ristić, viša asistentica s Odsjeka za poredbenu i opću lingvistiku Filozofskog fakulteta u Ljubljani, održat će izlaganje pod naslovom Obrada kršenja različitih pravila za dodavanje afiksa u južnoslavenskome i španjolskome.

____________________________________________________________________________________________________________________________________

Važna obavijest 

Cijenjeni članovi Hrvatskoga filološkog društva,

zbog pogoršanja epidemiološke situacije do daljnjega se otkazuju sve aktivnosti Zagrebačkog lingvističkog kruga.

Prvo sljedeće okupljanje ovisit će o situaciji i preporukama. O svemu ćete biti na vrijeme obaviješteni.

Voditeljica Kruga,

dr. sc. Jelena Tušek

 

————————–

Važna obavijest 

Cijenjeni članovi Hrvatskoga filološkog društva,

Zbog trenutne situacije vezane uz COVID-19, a u skladu s preporukama Kriznoga stožera Sveučilišta u Zagrebu te pristiglih uputa svim sastavnicama Sveučilišta, izlaganja na Zagrebačkom lingvističkom krugu predviđena za utorak 17. ožujka te utorak 24. ožujka 2020. odgađaju se.

Unatoč nizu zanimljivih izlaganja na ZLK-u koja su unaprijed dogovorena, prvo sljedeće okupljanje ovisit će o situaciji i preporukama.

O svemu ćete biti na vrijeme obaviješteni.

Voditeljica Kruga,

Ana Matić


————————–

Poziv na izlaganje – dr. sc. Ida Raffaelli, dr. sc. Daniela Katunar, dr. sc. Barbara Kerovec

17.3.2020. – U utorak, 17. ožujka 2020., u prostorijama Društva sveučilišnih nastavnika, Frankopanska 5a (drugi kat), u 19:15 sati dr. sc. Ida Raffaelli, redovita profesorica s Odsjeka za lingvistiku, dr. sc. Daniela Katunar, poslijedoktorandica s Odsjeka za lingvistiku i dr. sc. Barbara Kerovec, docentica s Odsjeka za hungarologiju, turkologiju i judaistiku Filozofskog fakulteta u Zagrebu, predstavit će knjigu Lexicalization patterns in color naming: a cross-linguistic perspective.


————————–

Otkazano izlaganje

Danas, 10. ožujka 2020. otkazuje se ranije najavljeno izlaganje na Zagrebačkom lingvističkom krugu zbog iznenadne smrti dragoga kolege, prijatelja i nastavnika dr. sc. Zvonimira Novoselca.

————————–

Poziv na izlaganje – dr. sc. Virna Karlić i dr. sc. Petra Bago

10.3.2020. – U utorak, 10. ožujka 2020., u prostorijama Društva sveučilišnih nastavnika, Frankopanska 5a (drugi kat), u 19:15 sati dr. sc. Virna Karlić, docentica na Odsjeku za južnoslavenske jezike i književnost i dr. sc. Petra Bago, docentica na Odsjeku za informacijske i komunikacijske znanosti Filozofskog fakulteta u Zagrebu, održat će izlaganje pod naslovom: (Korpusna) pragmatika i leksikografija.

————————–

Poziv na izlaganje – dr. sc. Mateusz-Milan Stanojević

3.3.2020. – U utorak, 3. ožujka 2020., u prostorijama Društva sveučilišnih nastavnika, Frankopanska 5a (drugi kat), u 19:15 sati dr. sc. Mateusz-Milan Stanojević, izvanredni profesor s Odsjeka za anglistiku Filozofskog fakulteta u Zagrebu, održat će izlaganje pod naslovom: Afektivni potencijal u gramatičkim konstrukcijama.

————————–

Poziv na izlaganje – dr. sc. Maslina Ljubičić

28.1.2020. – U utorak, 28. siječnja 2020., u prostorijama Društva sveučilišnih nastavnika, Frankopanska 5a (drugi kat), u 19:15 sati dr. sc. Maslina Ljubičić, redovita profesorica u trajnom zvanju s Odsjeka za talijanistiku Filozofskog fakulteta u Zagrebu, održat će izlaganje pod naslovom: Moliškohrvatski u kontaktu i kontrastu s talijanskim: nepostojano a u hrvatskim riječima i posuđenicama.

————————–

Poziv na izlaganje – mag. phil. Florian Wandl

14.1.2020. – U utorak, 14. siječnja 2020., u prostorijama Društva sveučilišnih nastavnika, Frankopanska 5a (drugi kat), u 19:15 sati mag. phil. Florian Wandl, znanstveni novak i asistent s Odsjeka za slavistiku Sveučilišta u Zürichu, održat će izlaganje pod naslovom: On the origin of the superlative prefix Sl *nai- .

————————–

Poziv na izlaganje – dr. sc. Nataša Pavlović

17.12.2019. – U utorak, 17. prosinca 2019., u prostorijama Društva sveučilišnih nastavnika, Frankopanska 5a (drugi kat), u 19:15 sati dr. sc. Nataša Pavlović, izvanredna profesorica s Odsjeka za anglistiku Filozofskog fakulteta u Zagrebu, održat će izlaganje pod naslovom: Kako smo (umalo) pobijedili Googleov prevoditelj i druge priče o strojnom prevođenju.

————————–

Poziv na izlaganje – dr. sc. Lucija Šimičić

10.12.2019. – U utorak, 10. prosinca 2019., u prostorijama Društva sveučilišnih nastavnika, Frankopanska 5a (drugi kat), u 19:15 sati dr. sc. Lucija Šimičić, izvanredna profesorica s Odjela za lingvistiku Sveučilišta u Zadru, održat će izlaganje pod naslovom: Lokalni čimbenici u kontekstu održivosti manjinskih jezika.

————————–

Poziv na izlaganje – dr. sc. Milica Mihaljević i dr. sc. Lana Hudeček

3.12.2019. – U utorak 3. prosinca 2019., u prostorijama Društva sveučilišnih nastavnika, Frankopanska 5a (drugi kat), u 19:15 sati dr. sc. Milica Mihaljević i dr. sc. Lana Hudeček, znanstvene savjetnice Odjela za hrvatski standardni jezik Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje, održat će izlaganje pod naslovom: Izazovi jezikoslovnoga nazivlja.

————————–

Poziv na izlaganje – dr. sc. Stela Letica Krevelj

26.11.2019. – U utorak 26. studenog 2019., u prostorijama Društva sveučilišnih nastavnika, Frankopanska 5a (drugi kat), u 19:15 sati dr. sc. Stela Letica Krevelj, docentica s Odsjeka za anglistiku Filozofskog fakulteta u Zagrebu, održat će izlaganje pod naslovom: Višejezičnost d.o.o.

————————–

Poziv na izlaganje – dr. sc. Rexhep Ismajli

19.11.2019. – U utorak, 19. studenog 2019., u prostorijama Društva sveučilišnih nastavnika, Frankopanska 5a (drugi kat), u 19:15 sati dr. sc. Rexhep Ismajli, akademik i redoviti profesor na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Prištini, održat će izlaganje pod naslovom: Dijalekatska podjela albanskoga jezika i balkanski jezični savez.

————————–

Poziv na izlaganje – dr. sc. Marko Liker

12.11.2019. – U utorak 12. studenog 2019., u prostorijama Društva sveučilišnih nastavnika, Frankopanska 5a (drugi kat), u 19:15 sati dr. sc. Marko Liker, izvanredni profesor s Odsjeka za fonetiku Filozofskog fakulteta u Zagrebu, održat će izlaganje pod naslovom: Što je temeljna govorna jedinica?

————————–

Poziv na izlaganje – dr. sc. Ranko Matasović

29.10.2019. – U utorak, 29. listopada 2019., u prostorijama Društva sveučilišnih nastavnika, Frankopanska 5a (drugi kat), u 19:15 sati dr. sc. Ranko Matasović, redoviti profesor s Odsjeka za lingvistiku Filozofskog fakulteta u Zagrebu, održat će izlaganje pod naslovom: Iranska etimologija hrvatskoga imena.

————————–

Poziv na izlaganje – dr. sc. Benedikt Perak

22.10.2019. – U utorak, 22. listopada 2019., u prostorijama Društva sveučilišnih nastavnika, Frankopanska 5a (drugi kat), u 19:15 sati dr. sc. Benedikt Perak, znanstveni suradnik s Odsjeka za kulturalne studije Filozofskog fakulteta u Rijeci, održat će izlaganje pod naslovom: Algoritmi za analizu značenjskih struktura jezičnih korpusa: Uporaba Python UD Pipe, Igraph i graf baze Neo4j.

————————–

Poziv na izlaganje – dr. sc. Anđel Starčević, dr. sc. Mate Kapović, dr. sc. Daliborka Sarić

16.10.2019.Iznimno u SRIJEDU, 16. listopada 2019., u prostorijama Društva sveučilišnih nastavnika, Frankopanska 5a (drugi kat), u 19:15 sati dr. sc. Anđel Starčević, docent s Odsjeka za anglistiku, dr. sc. Mate Kapović, izvanredni profesor s Odsjeka za lingvistiku i dr. sc. Daliborka Sarić, viša lektorica s Odsjeka za romanistiku Filozofskog fakulteta u Zagrebu, održat će izlaganje pod naslovom: „Jeziku je svejedno: ideologije jezičnog preskriptivizma u Hrvatskoj.“

Važna napomena: Predavanje će se iznimno održati u srijedu jer se u utorak u prostorijama Društva sveučilišnih nastavnika održava svečana proslava povodom 100-te obljetnice Društva.

————————–

Poziv na izlaganje – dr. sc. Mirjana Tonković

28.5.2019. U utorak, 28. svibnja 2019., u prostorijama Društva sveučilišnih nastavnika, Frankopanska 5a (drugi kat), u 19:15 sati dr. sc. Mirjana Tonković, docentica s Odsjeka za psihologiju Filozofskoga fakulteta u Zagrebu, održat će izlaganje pod naslovom: Kako govorimo i kako razmišljamo o vremenu.

————————–

Poziv na izlaganje – prof. dr. sc. Zrinka Jelaska

21.5.2019. – U utorak, 21. svibnja 2019., u prostorijama Društva sveučilišnih nastavnika, Frankopanska 5a (drugi kat), u 19:15 sati, dr. sc. Zrinka Jelaska, redovita profesorica s Odsjeka za kroatistiku Filozofskoga fakulteta u Zagrebu, održat će izlaganje pod naslovom Značenjske razlike među hrvatskim prijevodima istoga biblijskoga teksta.

————————–

Poziv na izlaganje – dr. sc. Dubravka Dubravec Labaš

14.5.2019. – U utorak, 14. svibnja 2019., u prostorijama Društva sveučilišnih nastavnika, Frankopanska 5a (drugi kat), u 19:15 sati dr. sc. Dubravka Dubravec Labaš, viša lektorica s Odsjeka za talijanistiku Filozofskog fakulteta u Zagrebu, održat će izlaganje pod naslovom: Colombo, Dante, mafija: tko ostaje, tko ispada? Kulturalni znakovi ili kulturemi u udžbenicima stranih jezika.

————————–

Poziv na izlaganje – Mateja Šporčić

7.5.2019. U utorak, 7. svibnja 2019., u prostorijama Društva sveučilišnih nastavnika, Frankopanska 5a (drugi kat), u 19:15 sati Mateja Šporčić, asistentica s Katedre za informacijske i komunikacijske znanosti Veleučilišta Baltazar Zaprešić, održat će izlaganje pod naslovom „Pomalo, pomalo, mladi su isli ća“ – dokumentiranje i opis govora Lubenica.

————————–

Poziv na izlaganje – dr. sc. Mijo Lončarić

23.4.2019. U utorak, 23. travnja 2019., u prostorijama Društva sveučilišnih nastavnika, Frankopanska 5a (drugi kat), u 19:15 sati dr. sc. Mijo Lončarić, zaslužni znanstvenik Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje, održat će izlaganje pod naslovom Tri crtice iz (bliže) povijesti hrvatskoga književnog jezika (Priručna gramatika…, Hrvatski jezik, Croatian).

————————–

Poziv na izlaganje – prof. dr. sc. Velimir Piškorec i dr. sc. Ivana Kurtović Budja

16.4.2019. U utorak, 16. travnja 2019., u prostorijama Društva sveučilišnih nastavnika, Frankopanska 5a (drugi kat), u 19:15 sati, dr. sc. Velimir Piškorec, redoviti profesor s Odsjeka za germanistiku Filozofskoga fakulteta u Zagrebu, i dr. sc. Ivana Kurtović Budja, znanstvena suradnica s Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje, održat će izlaganje pod naslovom “Zvučni atlas hrvatskih govora” na sjecištu ekolingvistike i dijalektologije.

————————–

Poziv na izlaganje – dr. sc. Ivana Filipović Petrović i Jelena Parizoska

9.4.2019. U utorak, 9. travnja 2019., u prostoru Društva sveučilišnih nastavnika, Frankopanska 5a (drugi kat), u 19:15 sati, dr. sc. Ivana Filipović Petrović sa Zavoda za lingvistička istraživanja HAZU-a i Jelena Parizoska s Učiteljskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu održat će izlaganje pod naslovom Mrežni frazeološki rječnik hrvatskoga jezika.

————————–

Poziv na izlaganje – doc. dr. sc. Gorana Bikić-Carić

2.4.2019. U utorak, 2. travnja 2019., u prostorijama Društva sveučilišnih nastavnika, Frankopanska 5a (drugi kat), u 19:15 sati, dr. sc. Gorana Bikić-Carić, docentica s Odsjeka za romanistiku Filozofskog fakulteta u Zagrebu, održat će izlaganje pod naslovom Romanski jezici – kako i zašto?

————————–

Poziv na izlaganje – doc. dr. sc. Ljudevit Fran Ježić

26.3.2019. U utorak, 26. ožujka 2019., u prostorijama Društva sveučilišnih nastavnika, Frankopanska 5a (drugi kat), u 19:15 sati, dr. sc. Ljudevit Fran Ježić, docent s Odsjeka za filozofiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, održat će izlaganje pod naslovom Promišljanja o odnosu jezika i mišljenja iz susreta (sraza) povijesti filozofije i kognitivne lingvistike.

————————–

Poziv na izlaganje – Zdravka Biočina

12.3.2019. U utorak, 12. ožujka 2019., u prostorijama Društva sveučilišnih nastavnika, Frankopanska 5a (drugi kat), u 19:15 sati, Zdravka Biočina, asistentica s Katedre za marketing i komunikacije Zagrebačke škole ekonomije i managementa, održat će izlaganje pod naslovom Prepoznavanje govora otoka Brača.

————————–

Poziv na izlaganje – doc. dr. sc. Gordana Hržica

5.3.2019. U utorak, 5. ožujka 2019., u prostorijama Društva sveučilišnih nastavnika, Frankopanska 5a (drugi kat), u 19:15 sati dr. sc. Gordana Hržica, docentica s Odsjeka za logopediju Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, održat će izlaganje pod naslovom Izmjeri me nježnije: analiza jezičnih uzoraka kao dio procjene jezičnih sposobnosti.

————————–

Poziv na izlaganje –dr. sc. Damir Horga, profesor emeritus

22.01.2019. U utorak, 22. siječnja 2019., u prostorijama Društva sveučilišnih nastavnika, Frankopanska 5a (drugi kat), u 19:15 sati dr. sc. Damir Horga, profesor emeritus s Odsjeka fonetiku Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, održat će izlaganje pod naslovom Govorna dis/fluentnost.

————————–

Poziv na izlaganje – dr. sc. Dario Lečić

15.1.2019. U utorak, 15. siječnja 2019., u prostorijama Društva sveučilišnih nastavnika, Frankopanska 5a (drugi kat), u 19:15 sati dr. sc. Dario Lečić održat će izlaganje pod naslovom Na kavi s Dariom/Darijem: (pre)obilje morfoloških dubleta u hrvatskom jeziku.

————————–

Poziv na izlaganje – izv. prof. dr. sc. Luka Burazin

11.12.2018. U utorak, 11. prosinca 2018., u prostorijama Društva sveučilišnih nastavnika, Frankopanska 5a (drugi kat), u 19:15 sati dr. sc. Luka Burazin, izvanredni profesor s Katedre za opću teoriju prava i države Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, održat će izlaganje pod naslovom Jezik prava.

————————–

Poziv na izlaganje – dr. sc. Veno Volenec, docent

4.12.2018. U utorak, 4. prosinca 2018., u prostorijama Društva sveučilišnih nastavnika, Frankopanska 5a (drugi kat), u 19:15 sati dr. sc. Veno Volenec, docent sa Sveučilišta Concordia u Montrealu (Kanada), održat će izlaganje pod naslovom Kognitivna fonetika – od jezične sposobnosti do jezične uporabe.

————————–

Poziv na izlaganje – dr. sc. Damir Kalogjera, profesor emeritus

27.11.2018. U utorak, 27. studenog 2018., u prostorijama Društva sveučilišnih nastavnika, Frankopanska 5a (drugi kat), u 19:15 sati dr. sc. Damir Kalogjera, profesor emeritus s Odsjeka za anglistiku Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, održat će izlaganje pod naslovom Pogled na inovacije u varijacijskoj (anglofonskoj) sociolingvistici.

————————–

Poziv na izlaganje – prof. dr. sc. Marija Omazić

20.11.2018. U utorak, 20. studenoga 2018., u prostorijama Društva sveučilišnih nastavnika, Frankopanska 5a (drugi kat), u 19:15 sati prof. dr. sc. Marija Omazić, redovita profesorica s Filozofskog fakulteta Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, održat će izlaganje pod naslovom Kako premostiti jaz između mobilnosti i uključenosti u društvo? Odgovori FP7 projekta Mobility and Inclusion in Multilingual Europe na izazove višejezičnosti u Europi.

————————–

Poziv na izlaganje – Marta Petrak, asistentica

6.11.2018. U utorak, 6. studenog 2018., u prostorijama Društva sveučilišnih nastavnika, Frankopanska 5A (drugi kat), u 19:15 sati Marta Petrak, asistentica s Odsjeka za romanistiku Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, održat će izlaganje pod naslovom O neprevodivim riječima, pojmovnoj nejasnosti i strukovnom nazivlju.

————————–

Poziv na predstavljanje knjige Od dvojbe do razdvojbe – Zbornik radova u čast profesorici Branki Tafri

9.10.2018. U utorak, 9. listopada 2018., u 19:15 sati u prostorijama Društva sveučilišnih nastavnika, Frankopanska 5a  (drugi kat), održat će se predstavljanje knjige Od dvojbe do razdvojbe – Zbornik radova u čast profesorici Branki Tafri.


————————–

Poziv na izlaganje – doc. dr. sc. Kristina Cergol Kovačević

5.6.2018. U utorak, 5. lipnja 2018., u prostoru Društva sveučilišnih nastavnika, Frankopanska 5A (drugi kat), u 19:15 sati, dr. sc. Kristina Cergol Kovačević, docentica s Učiteljskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, održat će izlaganje pod naslovom Kontekstualizirani pristup etici istraživanja u primijenjenoj lingvistici.


————————–

Poziv na izlaganje – Matea Filko, asist., i dr.sc. Ivana Mamić Sačer, red. prof.

29.5.2018. U utorak, 29. svibnja 2018., u prostoru Društva sveučilišnih nastavnika, Frankopanska 5A (drugi kat), u 19:15 sati, Matea Filko, asistentica s Odsjeka za lingvistiku Filozofskog fakulteta u Zagrebu, i dr. sc. Ivana Mamić Sačer, red. prof. s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu, održat će izlaganje pod naslovom Izgradnja hrvatskog računovodstvenog nazivlja – predstavljanje projekta.

————————–

Poziv na predstavljanje knjige – dr. sc. Branka Barčot, poslijedoktorandica

22.5.2018. U utorak, 22. svinja 2018., u prostoru Društva sveučilišnih nastavnika, Frankopanska 5A (drugi kat), u 19:15 sati, na Zagrebačkom lingvističkom krugu održat će se predstavljanje knjige dr. sc. Branke Barčot, poslijedoktorandice s Katedre za ruski jezik Odsjeka za istočnoslavenske jezike i književnosti Filozofskog fakulteta u Zagrebu, pod naslovom Lingvokulturologija i zoonimska frazeologija. Knjigu će predstaviti recenzentice dr. sc. Ivana Vidović Bolt, red. prof. s Odsjeka za zapadnoslavenske jezike i književnosti Filozofskog fakulteta u Zagrebu, i dr. sc. Virna Karlić, doc. s Odsjeka za južnoslavenske jezike i književnosti Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

————————–

Poziv na izlaganje – dr. sc. Anđel Starčević, posijedoktorand, i dr. sc. Klara Bilić Meštrić, poslijedoktorandica

15.5.2018. U utorak, 15. svibnja 2018., u prostoru Društva sveučilišnih nastavnika, Frankopanska 5A (drugi kat), u 19:15 sati, dr. sc. Anđel Starčević, poslijedoktorand s Odsjeka za anglistiku Filozofskog fakulteta u Zagrebu, i dr. sc. Klara Bilić Meštrić, poslijedoktorandica s Odsjeka za komunikologiju Hrvatskih studija u Zagrebu, održat će izlaganje pod naslovom Jezične i izvanjezične ideologije u podučavanju hrvatskog i stranih jezika.

————————–

Poziv na izlaganje – dr. sc. Bogdanka Pavelin Lešić, izvanredna profesorica

8.5.2018. U utorak, 8. svibnja 2018., u prostoru Društva sveučilišnih nastavnika, Frankopanska 5A (drugi kat), u 19:15 sati, dr. sc. Bogdanka Pavelin Lešić, izvanredna profesorica s Katedre za francuski jezik Odsjeka za romanistiku Filozofskog fakulteta u Zagrebu, održat će izlaganje pod naslovom Gramatički član, formalno sredstvo iskazivanja (enuncijacije) u francuskome jeziku.

————————–

Poziv na izlaganje – dr. sc. Ivana Filipović Petrović, znanstvena suradnica

24.4.2018. U utorak, 24. travnja 2018., u prostoru Društva sveučilišnih nastavnika, Frankopanska 5A (drugi kat), u 19:15 sati, dr. sc. Ivana Filipović Petrović, znanstvena suradnica sa Zavoda za lingvistička istraživanja HAZU, održat će izlaganje pod naslovom Kada se sretnu frazeologija i leksikografija (i što o tome misli računalni korpus).

————————–

Poziv na izlaganje – dr. sc. Irena Zovko Dinković, izv. prof.

17.4.2018. U utorak, 17. travnja 2018., u prostoru Društva sveučilišnih nastavnika, Frankopanska 5A (drugi kat), u 19:15 sati, dr. sc. Irena Zovko Dinković, izvanredna profesorica s Odsjeka za anglistiku Filozofskog fakulteta u Zagrebu, održat će izlaganje pod naslovom Konceptualizacija temeljnih prostornih prijedloga u mađarskom, engleskom i hrvatskom.

————————–

Poziv na izlaganje – dr. sc. Mario Essert, red. prof.

10.4.2018. U utorak, 10. travnja 2018., u prostoru Društva sveučilišnih nastavnika, Frankopanska 5A (drugi kat), u 19:15 sati, dr. sc. Mario Essert, redoviti profesor s Katedre za strojarsku automatiku Fakulteta strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu, održat će izlaganje pod naslovom Hrvatska riječ u jezikoslovnom mrežnom oblaku (CroLLOD).

————————–

Poziv na izlaganje – Jasenka Čengić, asist.

3.4.2018. U utorak, 3. travnja 2018., u prostoru Društva sveučilišnih nastavnika, Frankopanska 5A (drugi kat), u 19:15 sati, Jasenka Čengić, asistentica s Odsjeka za anglistiku Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, održat će izlaganje pod naslovom Čimbenici jezičnoga talenta u ranoj školskoj dobi.

————————–

Poziv na izlaganje – Jurica Polančec, asist.

27.3.2018. U utorak, 27. ožujka 2018., u prostoru Društva sveučilišnih nastavnika, Frankopanska 5A (drugi kat), u 19:15 sati, Jurica Polančec, asistent s Odsjeka za lingvistiku Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, održat će izlaganje pod naslovom Značenjske osobitosti izvedenih nesvršenih glagola.

————————–

Poziv na izlaganje – dr. sc. Marina Marinković, znanstvena suradnica

20.3.2018. U utorak, 20. ožujka 2018., u prostoru Društva sveučilišnih nastavnika, Frankopanska 5A (drugi kat), u 19:15 sati, dr. sc. Marina Marinković, znanstvena suradnica sa Zavoda za lingvistička istraživanja HAZU, održat će izlaganje pod naslovom Čakavsko-kajkavski i kajkavsko-čakavski govori na karlovačkom dijaliektnom području.

————————–

Poziv na izlaganje – Petra Bušelić, mag.

13.3.2018. U utorak, 13. ožujka 2018., u prostoru Društva sveučilišnih nastavnika, Frankopanska 5A (drugi kat), u 19:15 sati, Petra Bušelić, mag., će održati izlaganje pod naslovom Zavisno složene rečenice i perifrastična modalnost u hrvatskome.

————————–

Poziv na izlaganje – dr. sc. Mate Kapović, izvanredni profesor

6.3.2018. U utorak, 6. ožujka 2018., u prostoru Društva sveučilišnih nastavnika, Frankopanska 5A (drugi kat), u 19:15 sati, dr. sc. Mate Kapović, izvanredni profesor s Odsjeka za lingvistiku Filozofskog fakulteta u Zagrebu, održat će izlaganje pod naslovom Novi genitiv množine u hrvatskom.

————————–

Poziv na izlaganje – dr. sc. Vinko Kovačić, docent

30.1.2018. U utorak, 30. siječnja 2018., u prostoru Društva sveučilišnih nastavnika, Frankopanska 5A (drugi kat), u 19:15 sati, dr. sc. Vinko Kovačić, docent s Odsjeka za talijanistiku Filozofskog fakulteta u Zagrebu, održat će izlaganje pod naslovom Leksičke osobitosti talijanskoga jezika u talijanskome dijelu Švicarske.

————————–

Poziv na izlaganje – dr. sc. Anita Peti-Stantić, red. prof.

23.1.2018. U utorak, 23. siječnja 2018., u prostoru Društva sveučilišnih nastavnika, Frankopanska 5A (drugi kat), u 19:15 sati, dr. sc. Anita Peti-Stantić, redovna profesorica s Odsjeka za južnoslavenske jezike i književnosti Filozofskog fakulteta u Zagrebu, održat će izlaganje pod naslovom Klitike naše svagdašnje: Pun ti je kufer? I meni.

————————–

Poziv na izlaganje – Sandra Ljubas, mag., i Edin Badić, mag.

9.1.2018. U utorak, 9. siječnja 2018., u prostoru Društva sveučilišnih nastavnika, Frankopanska 5A (drugi kat), u 19:15 sati, Sandra Ljubas, mag., i Edin Badić, mag., održat će izlaganje pod naslovom Leksičke inovacije u švedskome jeziku od 2000. do danas.

————————–

Poziv na izlaganje – dr. sc. Mislava Bertoša, izv. prof., i Diana Hriberski, mag. ling.

19.12.2017. U utorak, 19. prosinca 2017., u prostoru Društva sveučilišnih nastavnika, Frankopanska 5A (drugi kat), u 19:15 sati, dr. sc. Mislava Bertoša, izvanredna profesorica s Odsjeka za lingvistiku Filozofskog fakulteta u Zagrebu, i Diana Hriberski, mag. ling., održat će izlaganje pod naslovom Lingvistika i izazovi transdisciplinarnih istraživanja: primjer projekta ACCOMPLISSH.

————————–

Poziv na izlaganje – akademik Ranko Matasović, redoviti profesor

5.12.2017. U utorak, 5. prosinca 2017., u prostoru Društva sveučilišnih nastavnika, Frankopanska 5A (drugi kat), u 19:15 sati, akademik Ranko Matasović, redoviti profesor s Odsjeka za lingvistiku Filozofskog fakulteta u Zagrebu, održat će izlaganje pod naslovom Zašto govorimo „Dječaci i djevojčice su pametni“, a ne „Dječaci i djevojčice su pametne“?

————————–

Poziv na izlaganje – dr. sc. Daniela Katunar, poslijedoktorandica

28.11.2017. U utorak, 28. studenog 2017., u prostoru Društva sveučilišnih nastavnika, Frankopanska 5A (drugi kat), u 19:15 sati, dr. sc. Daniela Katunar, poslijedoktorandica s Odsjeka za lingvistiku Filozofskog fakulteta u Zagrebu, održat će izlaganje pod naslovom Odnos leksičke tipologije prema leksičkoj semantici.

————————–

Poziv na izlaganje – dr. sc. Ivana Bašić, viša lektorica

21.11.2017. U utorak, 21. studenog 2017., u prostoru Društva sveučilišnih nastavnika, Frankopanska 5A (drugi kat), u 19:15 sati, dr. sc. Ivana Bašić, viša lektorica s Odsjeka za anglistiku Filozofskog fakulteta u Zagrebu, održat će izlaganje pod naslovom Glagoli percepcije i dokaznost u znanstvenom diskursu.

————————–

Poziv na izlaganje – dr. sc. Boris Kern, doc.

14.11.2017. U utorak, 14. studenog 2017., u prostoru Društva sveučilišnih nastavnika, Frankopanska 5A (drugi kat), u 19:15 sati, dr. sc. Boris Kern, docent s Instituta za slovenski jezik Fran Ramovš Slovenske akademije znanosti i umjetnosti, održat će izlaganje pod naslovom Glagoli percepcije u slovenskome jeziku – novi metodološki pristup proučavanju tvorenica. Izlaganje će se održati na slovenskome jeziku.

————————–

Poziv na izlaganje – Jana Jurčević, asist.

7.11.2017. U utorak, 7. studenog 2017., u prostoru Društva sveučilišnih nastavnika, Frankopanska 5A (drugi kat), u 19:15 sati, Jana Jurčević, asistentica s Odsjeka za lingvistiku Filozofskog fakulteta u Zagrebu, održat će izlaganje pod naslovom Cyberpragmatika i evolucijski aspekti diskursnih oznaka.

————————–

Poziv na predavanje – Ivana Zovko, asist.

31.10.2017. U utorak, 31. listopada 2017., u prostoru Društva sveučilišnih nastavnika, Frankopanska 5A (drugi kat), u 19:15 sati, Ivana Zovko, asistentica s Katedre za hispansku lingvistiku Odjela za francuske i iberoromanske studije Sveučilišta u Zadru, održat će izlaganje pod naslovom (Definirati) Multimodalne teorije komunikacije.

————————–

Poziv na predavanje – Iva Bašić, asist.

17.10.2017. U utorak, 17. listopada 2017., u prostoru Društva sveučilišnih nastavnika, Frankopanska 5, u 19:15 sati, Iva Bašić, asistentica s Odsjeka za fonetiku Filozofskog fakulteta u Zagrebu, održat će izlaganje pod naslovom Akustička analiza hrvatskih i srpskih vokala.

————————–

Poziv na predavanje – dr. sc. Romain Garnier

6.6.2017. U utorak, 6. lipnja 2017., u prostoriji A-101 Filozofskog fakulteta, Ivana Lučića 3, u 19:15 sati, dr. sc. Romain Garnier sa Sveučilišta u Limogesu, održat će izlaganje pod naslovom Frequentative verbs from Plautus to Proto-Romance: a survey. Izlaganje će se održati na engleskom jeziku.

————————–

Poziv na predavanje – dr. sc. Pedro Álvarez Mosquera

30.5.2017. U utorak, 30. svibnja 2017., u prostoriji A-101 Filozofskog fakulteta, Ivana Lučića 3, u 19:15 sati, dr. sc. Pedro Álvarez Mosquera sa Sveučilišta Salamanca, održat će izlaganje pod naslovom A multi-method approach to the case of young Afrikaans speakers in South Africa. Izlaganje će se održati na engleskom jeziku.

————————–

Poziv na predavanje – Majda Čolak, nasl. asist.

23.5.2017. U utorak, 23. svibnja 2017., u prostoriji A-101 Filozofskog fakulteta, Ivana Lučića 3, u 19:15 sati, Majda Čolak, naslovna asistentica s Odsjeka za kroatistiku Filozofskog fakulteta Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli, održat će izlaganje pod naslovom Stavovi prema jeziku u jednojezičnom i višejezičnom okruženju (na primjeru stavova prema dvojezičnosti na Bujštini).

————————–

Poziv na predavanje – dr. sc. Ivana Čagalj, poslijedok., dr. sc. Anita Skelin Horvat, doc. i dr. sc. Aleksandra Ščukanec, doc.

16.5.2017. U utorak, 16. svibnja 2017., u prostoriji A-101 Filozofskog fakulteta, Ivana Lučića 3, u 19:15 sati, dr. sc. Ivana Čagalj, poslijedok., dr. sc. Anita Skelin Horvat, doc. i dr. sc. Aleksandra Ščukanec, doc. s Filozofskog fakulteta u Zagrebu, održat će izlaganje pod naslovom Odakle dolazimo? Kamo idemo? – O Hrvatima i hrvatskom jeziku u Slovačkoj.

————————–

Poziv na predavanje – dr. sc. Nives Mikelić Preradović, izv. prof., dr. sc. Nikola Ljubešić, doc. i dr. sc. Petra Bago, poslijedok.

9.5.2017. U utorak, 9. svibnja 2017., u prostoriji A-101 Filozofskog fakulteta, Ivana Lučića 3, u 19:15 sati, dr. sc. Nives Mikelić Preradović, izv. prof., dr. sc. Nikola Ljubešić, doc. i dr. sc. Petra Bago, poslijedok. s Odsjeka za informacijske i komunikacijske znanosti Filozofskog fakulteta u Zagrebu, održat će izlaganje pod naslovom Jezični resursi i alati Katedre za obradu prirodnog jezika, leksikografiju i enciklopediku.

————————–

Poziv na predavanje – Mirta Zelenika Zeba, mag. psiholog

2.5.2017. U utorak, 2. svibnja 2017., u prostoriji A-101 Filozofskog fakulteta, Ivana Lučića 3, u 19:15 sati, Mirta Zelenika Zeba, mag. psiholog, održat će izlaganje pod naslovom Elektrofiziološke metode u istraživanjima fonološke obrade.

————————–

Poziv na predavanje – Eva Pavlinušić, prof.

25.4.2017. U utorak, 25. travnja 2017., u prostoriji A-101 Filozofskog fakulteta, Ivana Lučića 3, u 19:15 sati, Eva Pavlinušić, prof., održat će izlaganje pod naslovom Neurolingvistička analiza povratnih konstrukcija u hrvatskome jeziku.

————————–

Poziv na predavanje – dr. sc. Andrew Laird, red. prof.

18.4.2017. U utorak, 18. travnja 2017., u prostoriji A-101 Filozofskog fakulteta, Ivana Lučića 3, u 19:15 sati, dr. sc. Andrew Laird, redoviti profesor sa Sveučilišta Brown, održat će izlaganje pod naslovom Grammar between Babel and Utopia: Renaissance humanism, Latin and native languages in 16th century Mexico. Izlaganje će se održati na engleskom jeziku.

————————–

Poziv na predavanje – dr. sc. Anđel Starčević, poslijedok.

11.4.2017. U utorak, 11. travnja 2017., u prostoriji A-101 Filozofskog fakulteta, Ivana Lučića 3, u 19:15 sati, dr. sc. Anđel Starčević, poslijedoktorand s Odsjeka za anglistiku Filozofskog fakulteta u Zagrebu, održat će izlaganje pod naslovom Multimodalna kritička analiza diskursa i jezične ideologije.

————————–

Poziv na predavanje – dr. sc. Gordana Varošanec-Škarić, red. prof.

4.4.2017. U utorak, 4. travnja 2017., u prostoriji A-101 Filozofskog fakulteta, Ivana Lučića 3, u 19:15 sati, dr. sc. Gordana Varošanec-Škarić, redovita profesorica s Odsjeka za fonetiku Filozofskog fakulteta u Zagrebu, održat će izlaganje pod naslovom Prosječne vrijednosti vokalskih formanata hrvatskoga općeprihvaćenog jezika – usporedba sa sličnim jezicima.

————————–

Poziv na predavanje – dr. sc. Iva Nazalević Čučević, poslijedok.

28.3.2017. U utorak, 28. ožujka 2017., u prostoriji A-101 Filozofskog fakulteta, Ivana Lučića 3, u 19:15 sati, dr. sc. Iva Nazalević Čučević, poslijedoktorandica s Odsjeka za kroatistiku Filozofskog fakulteta u Zagrebu, održat će izlaganje pod naslovom O nekim osobitostima rečenične negacije u hrvatskome jeziku.

————————–

Poziv na predavanje – dr. sc. Šime Demo, doc.

21.3.2017. U utorak, 21. ožujka 2017., u prostoriji A-101 Filozofskog fakulteta, Ivana Lučića 3, u 19:15 sati, dr. sc. Šime Demo, docent s Odjela za hrvatski latinitet Hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu, održat će izlaganje pod naslovom Seciranje lingvističkoga monstruma. Leksički hibridi, jezične fuzije i nešto statistike.

————————–

Poziv na predavanje – Frane Malenica, asist.

14.3.2017. U utorak, 14. ožujka 2017., u prostoriji A-101 Filozofskog fakulteta, Ivana Lučića 3, u 19:15 sati, Frane Malenica, asistent s s Odjela za anglistiku Sveučilišta u Zadru, održat će izlaganje pod naslovom Sročnost u južnoslavenskim jezicima: usporedba jezičnih intuicija stručnih i nestručnih ispitanika.

————————–

Poziv na predavanje – Ana Mihaljević, mag.

07.03.2017. U utorak, 07. ožujka 2017., u prostoriji A-101 Filozofskog fakulteta, Ivana Lučića 3, u 19:15 sati, Ana Mihaljević, mag., iz Klasične gimnazije, održat će izlaganje pod naslovom Sintaksa hrvatskoglagoljskih tekstova prevedenih s latinskoga.

————————–

Poziv na predavanje – dr. sc. Aleksandra Ščukanec, doc.

24.1.2017. U utorak, 24. siječnja 2017., u prostoriji A-106 Filozofskog fakulteta, Ivana Lučića 3, u 19:15 sati, dr. sc. Aleksandra Ščukanec, docentica s Odsjeka za germanistiku Filozofskog fakulteta u Zagrebu, održat će izlaganje pod naslovom Jezičnobiografski narativi radnih (re)migranata iz Žumberka.

————————–

Poziv na predavanje – dr. sc. Petra Šoštarić, poslijedok.

17.1.2017. U utorak, 17. siječnja 2017., u prostoriji A-106 Filozofskog fakulteta, Ivana Lučića 3, u 19:15 sati, dr. sc. Petra Šoštarić, poslijedoktorandica s Odsjeka za klasičnu filologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu, održat će izlaganje pod naslovom Prevođenje s grčkog na latinski.

————————–

Poziv na predavanje – dr. sc. Maslina Ljubičić, red. prof.

10.1.2017. U utorak, 10. siječnja 2017., u prostoriji A-106 Filozofskog fakulteta, Ivana Lučića 3, u 19:15 sati, dr. sc. Maslina Ljubičić, redovita profesorica s Odsjeka za talijanistiku Filozofskog fakulteta u Zagrebu, održat će izlaganje pod naslovom Moliškohrvatski u dodiru s talijanskim: prilagodba pridjeva.

—————————

Poziv na predavanje – Mia Žustra, lekt.

13.12.2016. U utorak, 13. prosinca 2016., u prostoriji A-106 Filozofskog fakulteta, Ivana Lučića 3, u 19:15 sati, Mia Žustra, lektorica s Odsjeka za istočnoslavenske jezike i književnosti Filozofskog fakulteta u Zagrebu, održat će izlaganje pod naslovom Semantička analiza poredbenih frazema sa značenjem mršavosti, vitkosti i debljine u ruskom i hrvatskom jeziku.

—————————

Poziv na predavanje – dr. sc. Florian Menz

6.12.2016. U utorak, 6. prosinca 2016., u prostoriji A-106 Filozofskog fakulteta, Ivana Lučića 3, u 19:15 sati, dr. sc. Florian Menz, profesor s Odsjeka za lingvistiku Sveučilišta u Beču, održat će izlaganje pod naslovom Doctor knows best? Some demythologizing remarks from a discourse analytical perspective. Izlaganje će se održati na engleskom jeziku.

—————————

Poziv na predavanje – dr. sc. Mate Kapović, izv. prof.

29.11.2016. U utorak, 29. studenoga 2016., u prostoriji A-106 Filozofskog fakulteta, Ivana Lučića 3, u 19:15 sati, dr. sc. Mate Kapović, izvanredni profesor s Odsjeka za lingvistiku Filozofskog fakulteta u Zagrebu, održat će izlaganje pod naslovom Zagrepčani i standardna hrvatska akcentuacija.

—————————

Poziv na predavanje – akademik Ranko Matasović, red. prof.

22.11.2016. U utorak, 22. studenoga 2016., u prostoriji A-106 Filozofskog fakulteta, Ivana Lučića 3, u 19:15 sati, akademik Ranko Matasović, redoviti profesor s Odsjeka za lingvistiku Filozofskog fakulteta u Zagrebu, održat će izlaganje pod naslovom Što nas etimologija može naučiti o povijesti?.

—————————

Poziv na predavanje – Jurica Polančec, mag.

15.11.2016. U utorak, 15. studenoga 2016., u prostoriji A-106 Filozofskog fakulteta, Ivana Lučića 3, u 19:15 sati, Jurica Polančec, mag., održat će izlaganje pod naslovom Semantička tipologija glagolskog vida.

—————————

Poziv na predavanje – dr. sc. Davor Nikolić, poslijedok.

08.11.2016. U utorak, 08. studenog 2016., u prostoriji A-106 Filozofskog fakulteta, Ivana Lučića 3, u 19:15 sati, dr. sc. Davor Nikolić, poslijedoktorand s Odsjeka za kroatistiku Filozofskog fakulteta u Zagrebu, održat će izlaganje pod naslovom Kako se postiže blagoglasje? O objektivnim korelatima eufonije.

—————————

Poziv na predavanje – dr. sc. Marina Grubišić, poslijedok.

25.10.2016. U utorak, 25. listopada 2016., u prostoriji A-106 Filozofskog fakulteta, Ivana Lučića 3, u 19:15 sati, dr. sc. Marina Grubišić, poslijedoktorandica s Odsjeka za anglistiku Filozofskog fakulteta u Zagrebu, održat će izlaganje pod naslovom O performativnosti u komunikaciji na društvenim mrežama.

—————————

Poziv na predavanje – Matea Filko, mag. i Vanja Štefanec, mag.

18.10.2016. U utorak, 18. listopada 2016., u prostoriji A-106 Filozofskog fakulteta, Ivana Lučića 3, u 19:15 sati, Matea Filko, mag. i Vanja Štefanec, mag., održat će izlaganje pod naslovom HR4EU – razvoj jezičnih resursa i alata SynSem.

—————————-

Poziv na predstavljanje rječnika Hrvatsko-romansko-germanski rječnik poredbenih frazema.

31.5.2016. U utorak, 31. svibnja 2016., u prostorijama Društva sveučilišnih nastavnika u Hebrangovoj 17, u 19:15 sati, održat će se predstavljanje Hrvatsko-romansko-germanski rječnik poredbenih frazema. Rječnik će predstaviti glavna autorica prof. dr. sc. Željka Fink Arsovski i suradnici.

—————————-

Poziv na predavanje – dr. sc. Anita Skelin Horvat, doc., i Diana Hriberski, mag.,

24.5.2016. U utorak, 24. svibnja 2016., u prostorijama Društva sveučilišnih nastavnika u Hebrangovoj 17, u 19:15 sati, dr. sc. Anita Skelin Horvat, doc., i Diana Hriberski, mag., sa Zavoda za lingvistiku Filozofskog fakulteta u Zagrebu, održat će izlaganje pod nazivom Nešto staro, nešto novo, nešto posuđeno, ….

—————————-

Poziv na predavanje – dr. sc. Kristina Cergol Kovačević, doc.

17.5.2016. U utorak, 17. svibnja 2016., u prostorijama Društva sveučilišnih nastavnika u Hebrangovoj 17, u 19:15 sati, dr. sc. Kristina Cergol Kovačević, docentica s Katedre za obrazovanje učitelja engleskog jezika pri Učiteljskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, održat će izlaganje pod nazivom Dvojezično procesiranje u hrvatsko-engleskih govornika: mentalna kronometrija.

—————————-

Poziv na predavanje – dr. sc. Snježana Veselica-Majhut, doc.

10.5.2016. U utorak, 10. svibnja 2016., u prostorijama Društva sveučilišnih nastavnika u Hebrangovoj 17, u 19:15 sati, dr. sc. Snježana Veselica-Majhut, docentica s Odsjeka za anglistiku Filozofskog fakulteta u Zagrebu, održat će izlaganje pod nazivom Od stope do metra: korak prema utvrđivanju normi u prevođenju kulturno-specifičnih elemenata s engleskoga na hrvatski.

—————————-

Poziv na predstavljanje knjige Povijest hrvatske akcentuacije. Fonetika (2015) dr. sc. Mate Kapovića, izv. prof.

3.5.2016. U utorak, 3. svibnja 2016., u prostorijama Društva sveučilišnih nastavnika u Hebrangovoj 17, u 19:15 sati, dr. sc. Mate Kapović, izv. prof. s Odsjeka za lingvistiku Filozofskog fakulteta u Zagrebu, predstavit će svoju knjigu Povijest hrvatske akcentuacije. Fonetika (2015).

—————————-

Poziv na predavanje – mr. sc. Goran Pavelić

26.4.2016. U utorak, 26. travnja 2016., u prostorijama Društva sveučilišnih nastavnika u Hebrangovoj 17, u 19:15 sati, mr. sc. Goran Pavelić održat će izlaganje pod nazivom 3 zanimljivosti iz morfosintakse kečuanskoga.

—————————-

Poziv na predavanje – dr. sc. Anita Hrnjak, v. lekt.

19.4.2016. U utorak, 19. travnja 2016., u prostorijama Društva sveučilišnih nastavnika u Hebrangovoj 17, u 19:15 sati, dr. sc. Anita Hrnjak, viša lektorica s Odsjeka za istočnoslavenske jezike i književnosti Filozofskog fakulteta u Zagrebu, održat će izlaganje pod nazivom Ljubavni život u svjetlu rodno obilježene frazeologije hrvatskoga i ruskog jezika.

—————————–

Poziv na predavanje – dr. sc. Branka Tafra, red. prof.

12.4.2016. U utorak, 12. travnja 2016., u prostorijama Društva sveučilišnih nastavnika u Hebrangovoj 17, u 19:15 sati, dr. sc. Branka Tafra, redovita profesorica s Odjela za kroatologiju Hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu, održat će izlaganje pod nazivom Opet Tafra o brojevima.

—————————–

Poziv na predavanje – Marijana Janjić, mag., i Sara Librenjak, mag.

5.4.2016. U utorak, 5. travnja 2016., u prostorijama Društva sveučilišnih nastavnika u Hebrangovoj 17, u 19:15 sati, Marijana Janjić, mag., i Sara Librenjak, mag., održat će izlaganje pod nazivom Memazija – Algoritmi za pamćenje i njihova primjena u učenju azijskih jezika.

——————————

Poziv na predavanje – dr. sc. Dijana Ćurković, poslijedok. i Diana Hriberski, mag.

29.3.2016. U utorak, 29. ožujka 2016., u prostorijama Društva sveučilišnih nastavnika u Hebrangovoj 17, u 19:15 sati, dr. sc. Dijana Ćurković, poslijedoktorandica s Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje, i Diana Hriberski, mag., sa Zavoda za lingvistiku, održat će izlaganje pod naslovom Kaj dilaju kajkafci pri Sukli?* – Specifičnosti kajkavske donjosutlanske ikavice.

——————————

Poziv na predavanje – dr. sc. Milica Mikecin

22.3.2016. U utorak, 22. ožujka 2016., u prostorijama Društva sveučilišnih nastavnika u Hebrangovoj 17, u 19:15 sati, dr. sc. Milica Mikecin iz Škole za medicinske sestre Vinogradska u Zagrebu održat će izlaganje pod naslovom Staroslavensko naslijeđe u hrvatskom teološkom nazivlju.

——————————

Poziv na predstavljanje monografije Tomo Maretić na raskrižju filologije i jezične politike

15.3.2016. U utorak, 15. ožujka 2016., u prostorijama Društva sveučilišnih nastavnika u Hebrangovoj 17, u 19:15 sati održat će se predstavljanje hrvatskog i esperantskog izdanja monografije Tomo Maretić na raskrižju filologije i jezične politike, što ju je sročio Velimir Piškorec uz suradnju Sanje Janković.
O knjizi će govoriti predsjednik Udruge zagrebačkih esperantista mr. sc. Radenko Milošević, koordinator izdavačkog projekta i prevoditelj na esperanto Josip Pleadin, recenzenti prof. dr. sc. Dubravka Sesar i prof. dr. sc. Mario Grčević te sročitelj i njegova suradnica.

——————————-

Poziv na predavanje – dr. sc. Benedikt Perak, znan. sur.

8.3.2016. U utorak, 8. ožujka 2016., u prostorijama Društva sveučilišnih nastavnika u Hebrangovoj 17, u 19:15 sati, dr. sc. Benedikt Perak, znanstveni suradnik s Odsjeka za kulturalne studije Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, održat će izlaganje pod naslovom Pojmovne mreže jezičnog izražavanja emocija: Multidimenzionalni (psihološki, ontološki i konstrukcijski) opis opojmljivanja 10 emocija u hrvatskome (gađenje,ljutnja, strah, iznenađenje, radost, ponos, ljubav, krivnja, sram, tuga).

——————————–

Poziv na predavanje – dr. sc. Vesna Mikolič, red. prof.

1.3.2016. U utorak, 1. ožujka 2016., u prostorijama Društva sveučilišnih nastavnika u Hebrangovoj 17, u 19:15 sati, dr. sc. Vesna Mikolič, red. prof. s Fakulteta humanističkih studija Sveučilišta u Kopru, održat će izlaganje pod naslovom Opisni i korpusni pristup turističkoj terminologiji.

———————————–

Poziv na predavanje – dr. sc. Ana Ostroški Anić, poslijedok.

26.1.2016. U utorak, 26. siječnja 2016., u prostorijama Društva sveučilišnih nastavnika u Hebrangovoj 17, u 19:15 sati, dr. sc. Ana Ostroški Anić, poslijedok. održat će izlaganje pod naslovom Preneseno u doslovnom: uloga figurativnosti u jeziku struke. 

———————————–

Poziv na predavanje – Veno Volenec, mag.

19.1.2016. U utorak, 19. siječnja 2016., u prostorijama Društva sveučilišnih nastavnika u Hebrangovoj 17, u 19:15 sati, Veno Volenec, mag. održat će izlaganje pod naslovom Hrvatsko jednačenje po zvučnosti u optimalnosnoj teoriji.

———————————–

Poziv na predavanje – Matea Filko, mag.

12.1.2016. U utorak, 12. siječnja 2016., u prostorijama Društva sveučilišnih nastavnika u Hebrangovoj 17, u 19:15 sati, Matea Filko, mag. sa Zavoda za lingvistiku Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, održat će izlaganje pod naslovom HR4EU – portal za e-učenje hrvatskoga jezika.

—————————————

Poziv na predavanje – Josip Galić, asist.

15.12.2015. U utorak, 15. prosinca 2015., u prostorijama Društva sveučilišnih nastavnika u Hebrangovoj 17, u 19:15 sati, Josip Galić, asistent s Odjela za kroatistiku i slavistiku Sveučilišta u Zadru, održat će izlaganje pod naslovom Glagolski oblici u Hrvojevu misalu i Hvalovu zborniku.

——————————————-

Poziv na predavanje – Jurica Polančec, mag.

8.12.2015. U utorak, 8. prosinca 2015., u prostorijama Društva sveučilišnih nastavnika u Hebrangovoj 17, u 19:15 sati, Jurica Polančec, mag. održat će izlaganje pod naslovom Kako nastaje glagolski vid.

—————————————

Poziv na predavanje – Mislava Bertoša, dr. sc.

24.11.2015. U utorak, 24. studenoga 2015., u prostorijama Društva sveučilišnih nastavnika u Hebrangovoj 17, u 19:15 sati, dr. sc. Mislava Bertoša, izvanredna profesorica s Odsjeka za lingvistiku Filozofskog fakulteta u Zagrebu, održat će izlaganje pod naslovom „O svom zločinu neće da govori.“ Obilježja komunikacijskih interakcija između liječnika i pacijenata u psihijatrijskom diskursu druge polovice 19. i prve polovice 20. stoljeća.

—————————————-

Poziv na predavanje – Petra Bušelić, mag.

17.11.2015. U utorak, 17. studenoga 2015., u prostorijama Društva sveučilišnih nastavnika u Hebrangovoj 17, u 19:15 sati, Petra Bušelić, mag. održat će izlaganje pod naslovom Iskazivanje količine nebrojivoga u hrvatskome.

—————————————-

Poziv na predavanje – dr. sc. Mateusz-Milan Stanojević, doc.

3.11.2015. U utorak, 3. studenoga 2015., u prostorijama Društva sveučilišnih nastavnika u Hebrangovoj 17, u 19:15 sati, dr. sc. Mateusz-Milan Stanojević, docent s Odsjeka za anglistiku Filozofskog fakulteta u Zagrebu, održat će izlaganje pod naslovom „Od konceptualne do diskursne metafore“.

—————————————-

Poziv na predavanje – dr. sc. Martina Sekulić Sović, poslijedok.

27.10.2015. U utorak, 27. listopada 2015., u prostorijama Društva sveučilišnih nastavnika u Hebrangovoj 17, u 19:15 sati, dr. sc. Martina Sekulić Sović s Odsjeka za lingvistiku Filozofskog fakulteta u Zagrebu održat će izlaganje pod naslovom „Neuralni korelati semantičke obrade kod pacijenata oboljelih od epilepsije medijalnog temporalnog režnja“.

——————————————–

Poziv na predavanje – dr. sc. Daniela Katunar, poslijedok.

20.10.2015. U utorak, 20. listopada 2015., u prostorijama Društva sveučilišnih nastavnika u Hebrangovoj 17, u 19:15 sati,  dr. sc. Daniela Katunar s Odsjeka za lingvistiku Filozofskog fakulteta u Zagrebu održat će izlaganje pod naslovom „Prema ustroju leksikona u konstrukcijskoj gramatici“. 

————————————–

Poziv na predavanje – profesor Gilles Authier

13.10.2015. U utorak, 13. listopada 2015., u prostorijama Društva sveučilišnih nastavnika u Hebrangovoj 17, u 19:15 sati profesor Gilles Authier s Kavkaskih studija na Ecole pratique des hautes études (Paris) održat će izlaganje pod naslovom Contact and typological change in Tat, an Iranian outsider in the Caucasus.

————————————————-

Poziv na predavanje – Marta Vlaić, asist. i Bojana Mikelenić, asist. 

02.06.2015. U utorak, 02. lipnja 2015., u prostorijama Društva sveučilišnih nastavnika u Hebrangovoj 17, u 19:15 sati  Marta Vlaić, asist. i Bojana Mikelenić, asist. s Odsjeka za romanistiku Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu održat će izlaganje pod naslovom Gospođa ministar ili gospođa ministrica: korpusno istraživanje uporabe ženskog lika naziva zanimanja u francuskom i španjolskom jeziku.

————————————————

Poziv na predavanje – dr. sc. Barbara Kerovec, viša asist. 

26.05.2015. U utorak, 26. svibnja 2015., u prostorijama Društva sveučilišnih nastavnika u Hebrangovoj 17, u 19:15 sati  dr. sc. Barbara Kerovec, viša asist.s Odsjeka za turkologiju, hungarologiju i judaistiku Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu održat će izlaganje pod naslovom Turcizmi u književnim prijevodima s turskoga jezika.

————————————————

Poziv na predavanje – dr. sc. Jelena Vlašić Duić, doc. 

19.05.2015.U utorak, 19. svibnja 2015., u prostorijama Društva sveučilišnih nastavnika u Hebrangovoj 17, u 19:15 sati  dr. sc. Jelena Vlašić Duić, doc. s Odsjeka za fonetiku Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu održat će izlaganje pod naslovom Poučavanje naglasaka.

————————————————

Poziv na predavanje – dr. sc. Anđel Starčević, dr. sc. Mate Kapović i dr. sc. Daliborka Sarić

12.05.2015. U utorak, 12. svibnja 2015., u prostorijama Društva sveučilišnih nastavnika u Hebrangovoj 17, u 19:15 sati dr. sc. Anđel Starčević, dr. sc. Mate Kapović i dr. sc. Daliborka Sarić s Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu održat će izlaganje pod naslovom Od savjetodavljenja do shizoglosije: ideologija standardnog jezika u Hrvatskoj.

————————————————

Poziv na predavanje – Ida Hitrec i Ana Knežević 

28.04.2015. U utorak, 28. travnja 2015., u prostorijama Društva sveučilišnih nastavnika u Hebrangovoj 17, u 19:15 sati  Ida Hitrec i Ana Knežević s Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu održat će izlaganje pod naslovom Procjena specifičnih jezičnih obilježja u shizofreniji.

————————————————

Poziv na predavanje – dr. sc. Jagoda Granić, doc. 

21.04.2015. U utorak, 21. travnja 2015., u prostorijama Društva sveučilišnih nastavnika u Hebrangovoj 17, u 19:15 sati  dr. sc. Jagoda Granić, doc. s Odsjeka za hrvatski jezik i književnost Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Splitu održat će izlaganje pod naslovom Komunikacija identiteta i/ili komunikacija identitetima: sociopragmatički pogled.

————————————————

Poziv na predavanje – dr. sc. Martina Bašić

14.04.2015. U utorak, 14. travnja 2015., u prostorijama Društva sveučilišnih nastavnika u Hebrangovoj 17, u 19:15 sati dr. sc. Martina Bašić iz Zavoda za lingvistička istraživanja Razreda za filološke znanosti HAZU održat će izlaganje pod naslovom Primjena kvantitativne sociolingvističke teorije u opisima hrvatskih idioma..

————————————————

Poziv na predavanje – dr. sc. Goran Tanacković Faletar, doc.

7.04.2015. U utorak, 7. travnja 2015., u prostorijama Društva sveučilišnih nastavnika u Hebrangovoj 17, u 19:15 sati dr. sc. Goran Tanacković Faletar, doc. s Odsjeka za hrvatski jezik i književnost Filozofskog fakulteta Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku održat će izlaganje pod naslovom Koncepti kretanja i padežno kodiranje: kognitivni temelji komplementacije glagola za označavanje emocija u hrvatskome jeziku.

————————————————

Poziv na predavanje – dr. sc. Anita Peti-Stantić, red. prof.

24.03.2015. U utorak, 24. ožujka 2015., u prostorijama Društva sveučilišnih nastavnika u Hebrangovoj 17, u 19:15 sati  dr. sc. Anita Peti-Stantić, red. prof. s Odsjeka za južnoslavenske jezike i književnosti Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu održat će izlaganje pod naslovomEksperimentalna morfosintaksa južnoslavenskih jezika (izvještaj o radu na projektu).

————————————————

Poziv na predavanje – mr. sc. Goran Pavelić

17.03.2015. U utorak, 17. ožujka 2015., u prostorijama Društva sveučilišnih nastavnika u Hebrangovoj 17, u 19:15 sati mr. sc. Goran Pavelić održat će izlaganje pod naslovom Kauzativ u turskome.

————————————————-

Poziv na predavanje – Christian Forche, doktorand

10.03.2015. U utorak, 10. ožujka 2015., u prostorijama Društva sveučilišnih nastavnika u Hebrangovoj 17, u 19:15 sati Christian Forche, doktorand s Freie Universitäta u Berlinu održat će izlaganje pod naslovom German NonN2-Verbs (jezik izlaganja: engleski).

————————————————-

Poziv na predavanje – dr. sc. Rajna Dragićević, red. prof.

27.01.2015. U utorak, 27. siječnja 2015., u prostorijama Društva sveučilišnih nastavnika u Hebrangovoj 17, u 19:15 sati dr. sc. Rajna Dragićević, red. prof. s Filološkog fakulteta Sveučilišta u Beogradu održat će izlaganje pod naslovom Lingvokulturološka istraživanja u leksikologiji.

————————————————-

Poziv na predavanje – dr. sc. Goran Kardaš, doc.

20.01.2015. U utorak, 20. siječnja 2015., u prostorijama Društva sveučilišnih nastavnika u Hebrangovoj 17, u 19:15 sati dr. sc. Goran Kardaš, doc. s Odsjeka za indologiju i dalekoistočne studije Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu održat će izlaganje pod naslovom Problem nositelja značenja u indijskoj filozofiji jezika.

————————————————–

Poziv na predavanje – dr. sc. Barbara Kovačević i dr. sc. Ermina Ramadanović

16.12.2014. U utorak, 16. prosinca 2014., u prostorijama Društva sveučilišnih nastavnika u Hebrangovoj 17, u 19:15 sati dr. sc. Barbara Kovačević i dr. sc. Ermina Ramadanović iz Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje održat će izlaganje pod naslovom Frazeološke tvorenice u hrvatskome jeziku.

———————————————-

Poziv na predavanje – dr. sc. Sandra Hadžihalilović, doc.

2.12.2014. U utorak, 2. prosinca 2014., u prostorijama Društva sveučilišnih nastavnika u Hebrangovoj 17, u 19:15 sati dr. sc. Sandra Hadžihalilović, doc. s Odjela za kroatistiku i slavistiku Sveučilišta u Zadru održat će izlaganje pod naslovom Što razlikuje kratice od ostalih vrsta riječi? O kraticama na primjeru ruskoga jezika.

———————————————-

Poziv na predstavljanje „Hrvatskoga frazeološkog rječnika“

2.12.2014. U utorak, 2. prosinca 2014., u prostorijama Društva sveučilišnih nastavnika u Hebrangovoj 17, u 19:15 sati bit će predstavljen Hrvatski frazeološki rječnik. Rječnik će predstavljati autori: dr. sc. Željka Fink-Arsovski, red. prof. i Radomir Venturin, te recenzentica dr. sc. Branka Tafra, red. prof. s Hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu.

———————————————-

Poziv na predstavljanje knjige akademika Ranka Matasovića

25.11.2014. U utorak, 25. studenog 2014., u prostorijama Društva sveučilišnih nastavnika u Hebrangovoj 17, u 19:15 sati bit će predstavljena knjiga akademika Ranka Matasovića pod naslovom Slavic Nominal Word-Formation: Proto-Indo-European Origins and Historical Development. Knjigu će predstavljati dr. sc. Dubravka Sesar, red. prof. s Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i dr. sc. Milan Mihaljević sa Staroslavenskog instituta.

———————————————–

Poziv na predavanje – Jurica Polančec, mag.

18.11.2014. U utorak, 18. studenog 2014., u prostorijama Društva sveučilišnih nastavnika u Hebrangovoj 17, u 19:15 sati Jurica Polančec, mag. održat će izlaganje pod naslovom O definiranju pojma ‘glagolsko stanje’.

———————————————-

Poziv na predavanje – dr. sc. Ivana Lalli Paćelat, poslijedok.

11.11.2014. U utorak, 11. studenog 2014., u prostorijama Društva sveučilišnih nastavnika u Hebrangovoj 17, u 19:15 sati dr. sc. Ivana Lalli Paćelat, poslijedok. s Odjela za studij na talijanskom jeziku Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli održat će izlaganje pod naslovom Prednosti korpusnolingvističkih pristupa – primjer analize zakonodavnopravnoga stila hrvatskoga i talijanskoga jezika iz unutarjezične, međujezične i prijevodne perspektive.

———————————————–

Poziv na predavanje – dr. sc. Ida Raffaelli, izv. prof.

04.11.2014. U utorak, 4. studenog 2014., u prostorijama Društva sveučilišnih nastavnika u Hebrangovoj 17, u 19:15 sati dr. sc. Ida Raffaelli, izv. prof. s Odsjeka za lingvistiku Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu održat će izlaganje pod naslovom Evolucija značenjskih sustava: preliminarni rezultati za hrvatski.

———————————————–

Poziv na predavanje – dr. sc. Branka Barčot, poslijedok.

28.10.2014. U utorak, 28. listopada 2014., u prostorijama Društva sveučilišnih nastavnika u Hebrangovoj 17, u 19:15 sati  dr. sc. Branka Barčot, poslijedok. s Odsjeka za istočnoslavenske jezike i književnosti Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu održat će izlaganje pod naslovom Lingvokulturološki pristup u frazeologiji (na primjeru hrvatskih, ruskih i njemačkih frazema s divljom životinjom kao sastavnicom).

————————————————-

Poziv na predavanje – dr. sc. Renata Geld, doc.

21.10.2014. U utorak, 21. listopada 2014., u prostorijama Društva sveučilišnih nastavnika u Hebrangovoj 17, u 19:15 sati dr. sc. Renata Geld, doc. s Odsjeka za anglistiku Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu održat će izlaganje pod naslovom Investigating meaning construal in the language of the blind: a cognitive linguistic perspective.

—————————————————

Zagrebački lingvistički krug Vas poziva na izlaganje dr.sc. Marine Milković s Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta pod naslovom:

“Znakovni jezik i kultura gluhih – crtice iz Hrvatske”.

Izlaganje će se održati 17.12. u 19:15 sati u prostorijama Kluba sveučilišnih nastavnika, Hebrangova 17.

Daniela Katunar
Voditeljica Kruga

—————————————————-

Zagrebački lingvistički krug Vas poziva na izlaganje dr.sc. Tomislave Bošnjak Botice pod naslovom:

“Glagolske vrste u hrvatskome: brojnost, čestota, prototipnost”.

Izlaganje će se održati 10.12. u 19:15 sati u prostorijama Kluba sveučilišnih nastavnika, Hebrangova 17.

Daniela Katunar
Voditeljica Kruga

—————————————————

Zagrebački lingvistički krug Vas poziva na izlaganje dr.sc. Jane Willer Gold s Odsjeka za lingvistiku, Filozofski fakultet, pod naslovom:

“Sintaksa obavijesnog ustrojstva”.

Izlaganje će se održati 3.12. u 19:15 sati u prostorijama Kluba sveučilišnih nastavnika, Hebrangova 17.

Daniela Katunar
Voditeljica Kruga

——————————————–

Poziv na predavanje – Marijan Palmović

12.11.2013. U utorak će, 12. studenog 2013. u prostorijama Kluba sveučilišnih nastavnika u Hebrangovoj 17, u 19:15 sati dr. sc. Marijan Palmović s Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta u Zagrebu te instituta POLIN održati predavanje pod naslovom “Neurolingvistički opis vizualnog prepoznavanja riječi”.

———————————————–

Poziv na predavanje – Milica Gačić

11.06.2013. U utorak će 11. lipnja 2013. u prostorijama Kluba sveučilišnih nastavnika u Hebrangovoj 17, u 19:15 sati prof. dr. Milica Gačić s Učiteljskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu održati predavanje pod naslovom “Korpusi kao jezični terminološki alati”.

———————————————–

Poziv na predavanje – Anja Nikolić-Hoyt, Maja Bratanić i Karlo Schubert

04.06.2013. U utorak će 4. lipnja 2013. u prostorijama Kluba sveučilišnih nastavnika u Hebrangovoj 17, u 19:15 sati dr. sc. Anja Nikolić-Hoyt iz Zavoda za lingvistička istraživanja HAZU, prof. dr. Maja Bratanić s Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje i Karlo Schubert održati predavanje pod naslovom “Naše čudesno tijelo: u susret somatskom tezaurusu hrvatskoga jezika”.

———————————————–

Poziv na predavanje – Franc Marušič – Lanko

28.5.2013. U utorak će, 28. svibnja 2013. u prostorijama Kluba sveučilišnih nastavnika u Hebrangovoj 17, u 19:15 sati prof. dr. Franc Marušič – Lanko sa Sveučilišta u Novoj Gorici održati predavanje pod naslovom “Production Experiments and Morphosyntactic Representations in Slovenian”.

——————————————-

Poziv na predavanje – Darja Damić Bohač

21.5.2013. U utorak će, 21. svibnja 2013. u prostorijama Kluba sveučilišnih nastavnika u Hebrangovoj 17, u 19:15 sati dr. sc. Darja Damić Bohač s Filozofskog fakulteta u Zagrebu održati predavanje pod naslovom “Tipovi glagolske rekcije u francuskom jeziku”.

——————————————

Poziv na predavanje – Boška Munivrana

14.5.2013. U utorak će, 14. svibnja 2013. u prostorijama Kluba sveučilišnih
nastavnika u Hebrangovoj 17, u 19:15 sati dr. sc. Boška Munivrana sa SUVAG-a održati predavanje pod naslovom “Što nam govore kognitivni slušni evocirani potencijali o vezi slušanje – razvoj govora u djece s umjetnom pužnicom”.

——————————————-

Poziv na predavanje – Mislava Bertoša i Kristian Novak

7.5.2013. U utorak će, 7. svibnja 2013. u prostorijama Kluba sveučilišnih nastavnika u Hebrangovoj 17, u 19:15 sati dr. sc. Mislava Bertoša s Filozofskog fakulteta u Zagrebu i dr. sc. Kristian Novak s Filozofskog fakulteta u Rijeci održati predavanje pod naslovom “Zločin bluda proti naravi – istospolna orijentacija i psihijatrijski narativi do sredine 20. stoljeća”

——————————————–

Poziv na predavanje – Mateusz-Milan Stanojević

30.4.2013.  U utorak će, 30. travnja 2013. u prostorijama Kluba sveučilišnih nastavnika u Hebrangovoj 17, u 19:15 sati dr. sc. Mateusz-Milan Stanojević s Filozofskog fakulteta u Zagrebu održati predavanje pod naslovom “Konceptualna metafora u jeziku i umu: suvremena pitanja i rasprave”.

—————————————

Poziv na predavanje – Tetyana Fuderer

23.4.2013. U utorak će, 23. travnja 2013. u prostorijama Kluba sveučilišnih nastavnika u Hebrangovoj 17, u 19:15 sati dr. sc. Tetyana Fuderer s Filozofskog fakulteta u Zagrebu održati predavanje pod naslovom “Sociolingvistički fenomen ukrajinskog suržyka”.

———————————————

Poziv na predavanje – Marko Liker

16.4.2013. U utorak će, 16. travnja 2013. u prostorijama Kluba sveučilišnih nastavnika u Hebrangovoj 17, u 19:15 sati dr. sc. Marko Liker s Filozofskog fakulteta u Zagrebu održati predavanje pod naslovom “Laboratorijski pristupi sociofonetici: slučaj palatalnih afrikata”.

———————————————–

Poziv na predavanje – Branka Tafra

9.4.2013. U utorak će, 9. travnja 2013. u prostorijama Kluba svučilišnih nastavnika u Hebrangovoj 17, u 19:15 sati prof. dr. Branka Tafra s Hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu održati predavanje pod naslovom “Hrvatske terminološke stranputice”.

———————————————–

Poziv na predavanje – Dražen Varga

2.4.2013.  U utorak će, 2. travnja 2013. u prostorijama Kluba svučilišnih nastavnika u Hebrangovoj 17, u 19:15 sati prof. dr. Dražen Varga s Filozofskog fakulteta u Zagrebu održati predavanje pod naslovom “Poredbena romanska sintaksa – metodologija istraživanja i primjene”.

—————————————–

26.3.2013.  Otkazuje se današnje izlaganje dr. sc. Ane Havelke na Zagrebačkom lingvističkom krugu zbog bolesti.

Poziv na predavanje – Ana Havelka

26.3.2013. U utorak će, 26. ožujka 2013. u prostorijama Kluba svučilišnih nastavnika u Hebrangovoj 17, u 19:15 sati dr. sc. Ana Havelka s Jekon-a (Jezik i kognitivna neuroznanost), interdsiciplinarnog doktorskog studija na Sveučilištu u Zagrebu, održati predavanje pod naslovom “Jezična obrada traumatskog sadržaja”.

Poziv na predavanje – Lidija Cvikić

19.3.2013. U utorak će, 19. ožujka 2013. u prostorijama Kluba svučilišnih nastavnika u Hebrangovoj 17, u 19:15 sati dr. sc. Lidija Cvikić s Učiteljskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu održati predavanje pod naslovom “O ovladavanju hrvatskim kao inim jezikom na primjeru istraživanja izvedenica”.

Poziv na predavanje – Steven Franks

12.3.2013. U utorak će, 12. ožujka 2013. u prostorijama Kluba svučilišnih nastavnika u Hebrangovoj 17, u 19:15 sati prof. dr. Steven Franks sa Sveučilišta Indiana u Bloomingtonu održati predavanje pod naslovom “A Natural History of Movement”.

Poziv na predavanje – Kristina Cergol Kovačević

15.1.2013. U utorak će, 15. siječnja 2013. u prostorijama Kluba sveučilišnih nastavnika u Hebrangovoj 17, u 19:15 sati Kristina Cergol Kovačević s Učiteljskog fakulteta u Zagrebu održati predavanje pod naslovom “Dvojezično procesiranje vidnog i slušnog podražaja hrvatskog i engleskog jezika u okviru eksperimentalne psiholingvistike”.

Poziv na predavanje – Maja Bratanić i suradnici

11.12.2012. U utorak će, 11. prosinca 2012. u prostorijama Kluba sveučilišnih nastavnika u Hebrangovoj 17, u 19:15 sati Maja Bratanić s Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje u Zagrebu održati predavanje pod naslovom “Hrvatski jezik u trećem tisućljeću – Hrvatsko strukovno nazivlje (Struna)”.

Poziv na predavanje – Ranko Matasović

4.12.2012. U utorak će, 4. prosinca 2012. u prostorijama Kluba sveučilišnih nastavnika u Hebrangovoj 17, u 19:15 sati Ranko Matasović održati predavanje pod naslovom “Tipologija izražavanja namjere u jezicima svijeta i leksička reprezentacija glagola”.

Poziv na predavanje – Ivančica Banković Mandić

27.11.2012. U utorak će, 27. studenog 2012. u prostorijama Kluba sveučilišnih nastavnika u Hebrangovoj 17, u 19:15 sati Ivančica Banković Mandić održati predavanje pod naslovom “(Ne)prihvatljivost stranog izgovora u govoru neizvornih govornika hrvatskog jezika”.

Poziv na predavanje – Željko Agić

20.11.2012. U utorak će, 20. studenog 2012. u prostorijama Kluba sveučilišnih nastavnika u Hebrangovoj 17, u 19:15 sati Željko Agić održati predavanje pod naslovom “Pristupi ovisnosnom parsanju hrvatskim tekstovima”.

Poziv na predavanje – Lidija Orešković Dvorski

13.11.2012. U utorak će, 13. studenog 2012. u prostorijama Kluba sveučilišnih nastavnika u Hebrangovoj 17, u 19:15 sati Lidija Orešković Dvorski održati predavanje pod naslovom “Konektori i interpunkcija u hrvatskom i francuskom znanstvenom diskursu”.

Poziv na predavanje – Marko Kovačić

6.11.2012. U utorak će, 6. studenog 2012. u prostorijama Kluba sveučilišnih nastavnika u Hebrangovoj 17, u 19:15 sati Marko Kovačić održati predavanje pod naslovom “Prilagodba stranih toponima u hrvatskom jeziku”.

Poziv na predavanje – Mate Kapović

30.10.2012. U utorak će, 23. listopada 2012. u prostorijama Kluba sveučilišnih nastavnika u Hebrangovoj 17, u 19:15 sati Mate Kapović s Filozofskog fakulteta u Zagrebu održati predavanje pod naslovom “Je li postojao prahrvatski?”.

Poziv na predavanje – Barbara Kerovec

23.10.2012. U utorak će, 23. listopada 2012. u prostorijama Kluba sveučilišnih nastavnika u Hebrangovoj 17, u 19:15 sati Barbara Kerovec s Filozofskog fakulteta u Zagrebu održati predavanje pod naslovom “Semantika prostornih odnosa u turskom i hrvatskom jeziku”.

Poziv na predavanje – Christine Nicholls

12.6.2012. U utorak će, 12. lipnja 2012. u prostorijama Kluba sveučilišnih nastavnika u Hebrangovoj 17, u 19:15 sati Christine Nicholls sa Sveučilišta Flinders održati predavanje pod naslovom ‘Warlpiri Nicknaming – A Sociolinguistic Perspective’.

Poziv na predavanje – 

Jelena Parizoska i Zvonimir Novoselec
5.6.2012. U utorak će, 5. lipnja 2012. u prostorijama Kluba sveučilišnih nastavnika u Hebrangovoj 17, u 19:15 sati Jelena Parizoska i Zvonimir Novoselec s Filozofskog fakulteta u Zagrebu održati predavanje pod naslovom 'Varijantnost poredbenih frazema u engleskom, svedskom i hrvatskom'.

Poziv na predavanje – OTKAZANO

28.5.2012.

Poziv na predavanje – Irena Zovko Dinković i Vlatko Broz

22.5.2012. U utorak će, 22. svibnja 2012. u prostorijama Kluba sveučilišnih nastavnika u Hebrangovoj 17, u 19:15 sati doc. dr. sc. Irena Zovko Dinković i dr.sc. Vlatko Broz s Filozofskog fakulteta u Zagrebu održati predavanje pod naslovom ‘Sintaktički nepravilni frazemi u hrvatskome’.

Poziv na predavanje – Ad Neeleman

14.5.2012. U PONEDJELJAK će, 14. svibnja 2012. u VIJEĆNICI Filozofskog fakulteta, u 19:15 sati red. prof. dr. sc. Ad Neeleman s University College London održati predavanje pod naslovom ‘The Linguistic Expression of Causation’.

Poziv na predavanje – Marija Kraljević

8.5.2012. U utorak će, 8. svibnja 2012. u prostorijama Kluba sveučilišnih nastavnika u Hebrangovoj 17, u 19:15 sati Marija Kraljević s Filozofskog fakulteta u Zagrebu održati predavanje pod naslovom ‘Kako nestaju infinitivi iz hrvatskih gramatika’.

Poziv na predavanje – Carita Paradis

24.4.2012. U utorak će, 24. travnja 2012. u prostorijama Kluba sveučilišnih nastavnika u Hebrangovoj 17, u 19:15 sati prof. dr.sc. Carita Paradis s Lunds Universitet održati predavanje pod naslovom ‘Opposites attract: Antonyms in language, thought and memory’.

Poziv na predavanje – Lucija Šimičić

17.4.2012. U utorak će, 17. travnja 2012. u prostorijama Kluba sveučilišnih nastavnika u Hebrangovoj 17, u 19:15 sati dr. sc. Lucija Šimičić s Instituta za antropologiju održati predavanje pod naslovom ‘Mogućnosti i ograničenja dijalektometrije’.

Poziv na predavanje – Branimir Belaj

10.4.2012. U utorak će, 10. travnja 2012. u prostorijama Kluba sveučilišnih nastavnika u Hebrangovoj 17, u 19:15 sati izv.prof. dr. sc. Branimir Belaj s Filozofskog fakulteta u Osijeku održati predavanje pod naslovom ‘U kojoj je mjeri kognitivna gramatika konstrukcijska?’.

Poziv na predavanje – Mateusz-Milan Stanojević

3.4.2012. U utorak će, 3. travnja 2012. u prostorijama Kluba sveučilišnih nastavnika u Hebrangovoj 17, u 19:15 sati doc. dr. sc. Mateusz-Milan Stanojević s Filozofskog fakulteta u Zagrebu održati predavanje pod naslovom ‘Kognitivna gramatika i hrvatski glagolski sustav’.

Poziv na predavanje – Dubravka Saulan

20.3.2012. U utorak će, 20. ožujka 2012. u prostorijama Kluba sveučilišnih nastavnika u Hebrangovoj 17, u 19:15 sati asistentica Dubravka Saulan s Filozofskog fakulteta u Zadru održati predavanje pod naslovom ‘(Jezični) znak u francuskoj tradiciji’.

Poziv na predavanje – Ranko Matasović

13.3.2012. U utorak će, 13. ožujka 2012. u prostorijama Kluba sveučilišnih nastavnika u Hebrangovoj 17, u 19:15 sati red.prof. dr.sc. Ranko Matasović s Filozofskog fakulteta u Zagrebu održati predavanje pod naslovom ‘O pretpovijesnim kontaktima indoeuropskoga i kavkaskih jezika’.

Poziv na predavanje – Mijo Lončarić – ODGOĐENO

13.3.2012. U utorak će, 13. ožujka 2012. u prostorijama Kluba sveučilišnih nastavnika u Hebrangovoj 17, u 19:15 sati dr.sc. Mijo Lončarić, znanstveni savjetnik u trajnom zvanju na Institutu za hrvatski jezik i jezikoslovlje, održati predavanje pod naslovom ‘Iz dijalektalne morfologije’.

Poziv na predavanje – Anita Peti-Stantić

24.1.2012. U utorak će, 24. siječnja 2012. u prostorijama Kluba sveučilišnih nastavnika u Hebrangovoj 17, u 19:15 sati izv.prof. dr.sc. Anita Peti -Stantić s Filozofskog fakulteta u Zagrebu održati predavanje pod naslovom ‘Mjesto klitika u informacijskoj strukturi rečenice’.

Poziv na predavanje – Mislava Bertoša i Sandra Antulov

17.1.2012. U utorak će, 17. siječnja 2012. u prostorijama Kluba sveučilišnih nastavnika u Hebrangovoj 17, u 19:15 sati doc. dr.sc. Mislava Bertoša i Sandra Antulov s Filozofskog fakulteta u Zagrebu održati predavanje pod naslovom ‘Prisvajanje javnoga prostora: slogani zagrebačke povorke ponosa’.

Poziv na predavanje – Goran Pavelić

13.12.2011. U utorak će, 13. prosinca 2011. u prostorijama Kluba sveučilišnih nastavnika u Hebrangovoj 17, u 19:15 sati Goran Pavlić održati predavanje pod naslovom ‘Recipročnost u turskome i kečuanskome’.

Poziv na predavanje – Petar Radosavljević

6.12.2011. U utorak će, 6. prosinca 2011. u prostorijama Kluba sveučilišnih nastavnika u Hebrangovoj 17, u 19:15 sati dr. sc. Petar Radosavljević s Filozofskog fakulteta u Zagrebu održati predavanje pod naslovom Jezik Roma Bajaša u Hrvatskoj-bajaškorumunjski dijalekti.

Poziv na predavanje – Daša Berović i Danijela Merkler

29.11.2011. U utorak će, 29. studenoga 2011. u prostorijama Kluba sveučilišnih nastavnika u Hebrangovoj 17, u 19:15 sati Daša Berović i Danijela Merkler sa Zavoda za lingvistiku Filozofskog fakulteta u Zagrebu održati predavanje pod naslovom Problemi obrade i uporabe priloga i veznika u hrvatskim tekstovima.

Poziv na predavanje – Gordana Hržica

22.11.2011. U utorak će, 22. studenoga 2011. u prostorijama Kluba sveučilišnih nastavnika u Hebrangovoj 17, u 19:15 sati Gordana Hržica s Edukacijsko-rehabilitacijskoga fakulteta u Zagrebu održati predavanje pod naslovom Glagolsko vrijeme, aspekt i akcionalnost u usvajanju hrvatskog jezika.

Poziv na predavanje – Joško Žanić

15.11.2011. U utorak će, 15. studenoga 2011. u prostorijama Kluba sveučilišnih nastavnika u Hebrangovoj 17, u 19:15 sati dr.sc. Joško Žanić održati predavanje pod naslovom Eksternalizam i temelji semantike.

Poziv na predavanje – Dijana Ćurković

25.10.2011. U utorak će, 25. listopada 2011. u prostorijama Kluba sveučilišnih nastavnika u Hebrangovoj 17, u 19:15 sati Dijana Ćurković s Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje održati predavanje pod naslovom Prevedenice u košarkaškom žargonu.

Poziv na predavanje – Maja Matasović

18.10.2011. U utorak će, 18. listopada 2011. u prostorijama Kluba sveučilišnih nastavnika u Hebrangovoj 17, u 19:15 sati dr. sc. Maja Matasović s Hrvatskog instituta za povijest održati predavanje pod naslovom Najstarije latinske posuđenice u hrvatskom.

Poziv na predavanje – Tijmen Pronk

11.10.2011. U utorak će, 11. listopada 2011. u prostorijama Kluba sveučilišnih nastavnika u Hebrangovoj 17, u 19:15 sati dr. sc. Tijmen Pronk s Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje održati predavanje pod naslovom Riječi za emocije u hrvatskome i drugim slavenskim jezicima.

Poziv na predavanje – Franjo Janeš

4.10.2011. U utorak će, 4. listopada 2011. u prostorijama Kluba sveučilišnih nastavnika u Hebrangovoj 17, u 19:15 sati dr. sc. Franjo Janeš s Filozofskog fakulteta u Zagrebu održati predavanje pod naslovom Usporedba leksičkih i pragmatičkih osobitosti hrvatskog i njemačkog jezika.