O rezultatima ankete HFD-a vezane uz Prijedlog Zakona o hrvatskom jeziku

Članovi Hrvatskog filološkog društva imali su priliku između 11. i 21. kolovoza odgovorom na anketni upitnik izraziti svoja stajališta prema Prijedlogu Zakona o hrvatskom jeziku. Tu je mogućnost od ukupno 176 članova iskoristilo njih 25.

Ovdje donosim najvažnije rezultate ankete:

– Na prvo pitanje – Podržavate li načelno donošenje Zakona o hrvatskom jeziku? – odgovor DA označio je 21 član, a odgovor NE četiri člana.

– U drugom pitanju bilo je moguće iznijeti primjedbe na Prijedlog Zakona, što je učinilo 13 članova, dok ih je 12 poslalo ispunjeni obrazac bez primjedbi.

– Treće je pitanje bilo vezano uz sudjelovanje članova Društva u savjetovanju s javnošću. Dvoje članova je to učinilo prije ispunjavanja ankete, a osmero je odgovorilo da to namjerava učiniti.

 

Zbog slabog odziva Društvo ne može izaći pred javnost sa zajedničkim mišljenjem. To ne može u ime HFD-a učiniti ni njegovo Predsjedništvo jer je anketu ispunilo samo četvero od 15 članova. Činjenica da se savjetovanja s javnošću održava u vrijeme godišnjeg odmora članova HFD-a može se smatrati razlogom slabog odziva, ali ta pretpostavka ne može utjecati na naše zaključke i prijedloge. Stoga potičem sve one koji su pozorno proučili Prijedlog Zakona i iznijeli svoje primjedbe u anketi Društva da osobno sudjeluju u savjetovanju s javnošću. Svima koji su se odazvali anketi zahvaljujem na trudu.

 

Davor Dukić, predsjednik Hrvatskog filološkog društva